לחיפוש באינדקס התכשירים המלא שלנו

יש לכם שאלה? רוצים להתייעץ איתנו?

חיפוש מוצר באתר

ביוסטימולנטים – LESS IS MORE

לאחרונה, עומד המגזר החקלאי בפני אתגרים מקבילים של העלאת התפוקה ויעילות ניצול המשאבים כדי לספק מזון לאוכלוסייה העולמית ההולכת וגדלה, תוך צמצום ההשפעה הסביבתית על המערכות האקולוגיות ועל בריאות האדם.
בשלושת העשורים האחרונים הוצעו כמה חידושים טכנולוגיים כדי לשפר את קיימות מערכות הייצור החקלאיות, על ידי צמצום משמעותי של חומרים כימיים כחומרי הדברה ודשנים.
חידוש מבטיח וידידותי לסביבה הוא השימוש בביוסטימולנטים, המשפרים את הפריחה, הצימוח, היבול, ואת יעילותו של הצמח בניצול חומרי ההזנה.
בנוסף, מסוגלים הביוסטימולנטים לשפר את עמידות הצמחים כנגד מגוון רחב של עקות חיצוניות (Colla and Rouphael, 2015).

המילה 'ביוסטימולנטים' נטבעה ככל הנראה על ידי מומחי גננות, על מנת לתאר חומרים המקדמים את גידול הצמח אשר אינם חומרי הזנה, משפרי קרקע או חומרי הדברה.

ביוסטימולנטים, המבוססים על חומרים טבעיים, זכו לתשומת לב ניכרת הן בקרב הקהילה המדעית והן מצד ארגונים מסחריים שונים.
הם מציעים גישה פוטנציאלית לוויסות או שינוי תהליכים פיזיולוגיים בצמחים, לעורר צימוח, להפחית מגבלות הנגרמות מעקות שונות וכן להגדיל יבול.

השימוש בהם נעשה בכל שלבי הייצור החקלאיים, החל מטיפול בזרעים, ריסוס עלוותי במהלך הצימוח, ועד יישום על מוצרים שנקטפו.
מנגנוני הפעילות של ביוסטימולנטים מגוונים מאוד ויכולים לכלול הפעלת מטבוליזם של חנקן או שחרור זרחן מהקרקע, עידוד פעילות מיקרוביאלית בקרקע או עידוד צימוח שורשים ושיפור בהתבססות הצמח.
ביוסטימולנטים שונים, דווחו כממריצי צימוח על ידי העלאת המטבוליזם בצמח, עידוד נביטה, שיפור תהליך הפוטוסינתזה והגברת הקליטה של חומרי הזנה מהקרקע.
בנוסף, עשויים ביוסטימולנטים להקל על ההשפעות השליליות של עקות א-ביוטיות, והשפעות ניכרות של ביוסטימולנטים נצפו על בקרת בצורת, חום, מליחות, קור, קרה, ודחק חימצוני, מכני וכימי (Yakhin et al., 2017).

ביוסטימולנטים כוללים מגוון חומרים ביו-אקטיביים טבעיים:

  • חומצות הומיות ופולביות
  • חלבונים הידרוליטיים מן החי והצומח
  • מיצויי אצות
  • סיליקון
  • מיקרואורגניזמים מועילים (כגון פטריות וחיידקים מקבעי חנקן)

תיאורם של מוצרים שונים כ'ביוסטימולנטים' יהיה מוצדק רק אם החומרים והמיקרואורגניזמים  המרכיבים אותו הם בעלי כמה מאפיינים חשובים בדבר תפקידם והשימוש בהם:

  • אופי הביוסטימולנטים הוא מגוון ומעורבים בהם חומרים שונים ומיקרואורגניזמים. החומרים יכולים להיות תרכובות בודדות (למשל גליצין בטאין) או קבוצות של תרכובות ממקור טבעי יחיד, שההרכב שלהם והמרכיבים הביו-אקטיביים שלהם אינם מאופיינים במלואם (למשל תמציות אצות ים).
  • התפקידים הפיזיולוגים של הביוסטימולנטים , כלומר כל השפעה על תהליכים בצמח, הם מגוונים. דוגמאות לתפקידים פיזיולוגיים הם הגנה על המערכת הפוטוסינטטית מפני נזקי אור, או התפתחות של שורשי צד.
  • ההשפעות שהוכחו מדעית בכל הביוסטיממולנטים, מתכנסות לפחות לאחת או לכמה מהפעולות החקלאיות הבאות: משפרים את יעילות חומרי ההזנה, משפרים את העמידות מפני עקות א-ביוטיות ו/או משפרים את איכות היבול (ערך תזונתי, תכולת חלבון, חיי מדף וכדומה) ( du Jardin, 2015; Rouphael and Colla, 2020)

חברת גדות אגרו מציעה מגוון רחב של ביוסטימיולנטים שונים, המתאימים לכלל צרכי הצמח, בינהם ניתן למצוא את: הנדוסאר, קאמאב, פארמאמין M, הידרו קומבי, בומברדייר, קאליו ועוד רבים. מוצרים אלו יבטיחו צמחים בריאים יותר ופירות גדולים ויפים יותר.

 

ביבליוגרפיה

  • Colla, Youssef Rouphae and Giuseppe. "Editorial: Biostimulants in Agriculture." Frontiers in Plant Science (2020).
  • Jardin, Patrick du. "Plant biostimulants: Definition, concept, main categories and regulation." Scientia Horticulturae (2015).
  • Oleg I.Yakhin, Aleksandr A. Lubyanov, Ildus A. Yakhin and Patrick H. Brown. "Biostimulants in Plant Science: A Global Perspective." Frontiers in Plant Science (2017).
  • Saa, Patrick Brown and Sebastian. "Biostimulants in agriculture." Frontiers in Plant Science (2015).

 

Agronews

עיתון מקצועי וחדשות עדכניות