הכירו את נוגרו – הדשן אשר מעודד פריחה וקבלת פירות איכותיים יותר
נוגרו הינו דשן המכיל יסודות מקרו וגם יסודות מיקרו ומופק מסלק סוכר, מקנה סוכר, מאספסת, מגפת ענבים ושאריות צמחים. הדשן נקלט בקלות במערכות הצמח, מעודד צימוח, פריחה וקבלת פירות איכותיים. בנוסף, הוא מסייע לצמח להתגבר על תנאי עקה (קור, יובש, הצפה, המלחה וכדומה).
נוגרו מתאים לדישון עצי פרי, ירקות, צמחי תבלין ונוי.
הרכב הדשן
יסודות מקרו:
חנקן- 6%, זרחן- 1%, אשלגן- 2%, סידן- 0.5%, מגנזיום- 0.2%
מיקרו אלמנטים גפרית, ברזל, אבץ, מנגן, נחושת, בורון ומוליבדן.
חנקן (N) חיוני לצמיחה תקינה ולייצור יבול בצמח.
זרחן (P) חיוני לצימוח שורשים, נוף ופרי, ומשפיע על תכולת הסוכרים בפרי.
אשלגן (K) מווסת את לחץ הטורגור בתאי הצמח, משפיע על משק הפחמימות והסוכרים ועל צבע הפרי.
מגנזיום (Mg) מרכיב עיקרי בכלורופיל, וחיוני לתהליך הפוטוסינתזה.
ברזל (Fe) אחראי על פעילות אנזימתית בצמח וחיוני לתהליך הפוטוסינתזה.
מנגן (Mn) מסייע לייצור כלורופיל ולתהליך הפוטוסינתזה.
יתרונות השימוש בנוגרו:
זמין מיידית וגורם להורקת עלים.
מעודד צימוח, פריחה וקבלת פירות איכותיים.
מסייע להתאוששות הצמח מתנאי עקה.
משפר פוריות קרקע, דבר המשפיע באופן ישיר על איכות הפירות והירקות הגדלים בה.
השימוש בנוגרו, באופן רציף ולאורך שנים, מעשיר את הקרקע בחומרים מזינים, מעודד התפתחות מיקרואורגניזמים חיוביים בקרקע, ומשפר את המבנה הפיסיקלי של הקרקע.
ככל שמשתמשים בדשן נוגרו לאורך זמן רב יותר, כך האדמה פורייה ואיכותית יותר.
הגישה האורגנית רואה בהעלאת פוריות הקרקע ובשמירתה גורמים חשובים לקבלת צמחייה בריאה וחסונה יותר. על פי תפיסה זו, הקרקע נחשבת למקום שוקק חיים, המורכב ממספר עצום של
מיקרואורגניזמים חיוביים ושליליים (פטריות, חיידקים, חרקים וכדומה), אשר חלקם משפיע על חוסנה הטבעי של הצמחייה, וכך, באופן עקיף, פוחת הצורך להשתמש בחומרי הדברה. יש לזכור שמשאבי הקרקע מדלדלים עקב הצומח, אקלים (רוח, גשמים, סחף וכדומה), עשבייה ובע"ח החיים בקרקע.
כדי שהקרקע לא תאבד מחיוניותה, יש להחזיר אליה את המשאבים שנגרעים ממנה על ידי הגורמים שהוזכרו לעיל. העלאת פוריות הקרקע ושמירתה כרוכות במספר תהליכים ביולוגים מורכבים, ולכן הדבר אינו ניתן להשגה באמצעות פיזור חד-פעמי של דשן כזה או אחר, אלא נדרש טיפול רציף במשך כל ימות השנה.
אחד הדשנים החשובים בשמירה על פוריות הקרקע הינו נוגרו, אשר בשילוב עם קומפוסט מהווה מקור מזון לאוכלוסיית החרקים והפטריות המועילות, מעלה את רמתם בקרקע ותורם לשיפור תאחיזת המים ולאוורור הקרקע. לעומת זאת, השיטה הקונבנציונאלית רואה בקרקע בית גידול לצמחים בלבד, ושמה דגש על הזנת הצמח בעזרת מלחים המכילים את אבות המזון, ושלעיתים גורמים להמלחת קרקע ולפגיעה במיקרואורגניזמים מועילים. קרקע מלוחה סופחת מים פחות טוב (תאחיזת המים יורדת),
ובשל כך תכיפות וכמות ההשקיות גדולה יותר. בשיטה הקונבנציונאלית אין התייחסות לשאר הגורמים שמדלדלים את משאבי הקרקע, ועקב כך הקרקע הופכת ברבות השנים לענייה יותר.
ניתן לדשן בנוגרו דרך מערכות השקיה, באמצעות הגמעה או ריסוס.
נוגרו מאושר לשימוש בחקלאות האורגנית, ומאושר לשיווק על פי הסטנדרט האמריקאי, NOP.
לפי מחקרים, צריכת מזון עמוס בדשנים כימיים עלולה להזיק לבריאות, ולכן צרכנים רבים, בעלי מודעות בריאותית, מעדיפים מזון טבעי המגודל באמצעות דשנים אורגניים. נוגרו בטוח לחלוטין, ותורם לשמירה על המערכת האקולוגית, בניגוד גמור לדשנים כימיים סינתטיים המופקים מחומרים מלאכותיים שמפרים את האיזון, גורמים להשמדת חרקים מועילים, ובטווח הארוך פוגעים במרקם הקרקע.
השפעת ריסוסי עלווה במנטה על רמת היבול ברמת נגב – עונת החורף
רקע
ריסוס עלוותי ניתן בצמחי תבלין במהלך שתי עונות: חורף וקיץ, וזאת עקב רמת יבול נמוכה כתוצאה מקושי של הצמח לקלוט דשנים דרך מערכת השורשים. השילוב של קרקע חולית עם טמפרטורות קיצוניות של קור בחורף או חום בקיץ גורם לבעיות הזנה.
גידול: מנטה במנהרות
הטיפולים הנבחנים והמינון או הריכוז:
- טיפול סטנדרטי : דישון באמון חנקתי + ברטיף דרך מערכת ההשקיה – במהלך כל השנה
- נוגרו בריסוס עלוותי: 1%
מספר הטיפולים והחזרות: 2 טיפולים ב 3 חזרות אחת לשבוע
תוצאות:
מסקנות:
הטיפולים בנוגרו שיפרו את רמת היבול ב-70 ק"ג בממוצע למנהרה (295 ק"ג),
ומראה הגידולים היה טוב וחיוני יותר בהשוואה לביקורת.